Total time taken during the overtake a car, Physics

Car travelling 60 km per hour Overtakes another car travelling at 42km per hour. Asuming each car to be 5metre long . Find totoal time taken during the Overtake. and road distance.

For the car with 60kmph to overtake the first car it should travel a relative distance of 10 m

(5m for catching up and 5m for getting clear ahead)

therefore Srel = 10 m

       Vrel = 60-42 = 18km/hr = 5 m/s

       Relative acceleration = 0 .since both are moving with constant velocities.

Now using relative motion,           S = Vrel × t


therefore time ,t = S / Vrel = 10/5 = 2s

Distance used to overtake is   60 × 5/18 × 2 = 100/3 = 33.33 m

Posted Date: 9/19/2012 7:03:18 AM | Location : United States

Related Discussions:- Total time taken during the overtake a car, Assignment Help, Ask Question on Total time taken during the overtake a car, Get Answer, Expert's Help, Total time taken during the overtake a car Discussions

Write discussion on Total time taken during the overtake a car
Your posts are moderated
Related Questions

An elementary particle is: (1)An element present in a compound      (2)An atom present in an element   (3)A sub-atomic particle (4)A fragment of an atom Ans: (3)A s

Explain moment of inertia Moment of inertia is the term used to calculate or quantify the amount of mass located at an object's extremities. For instance if all the mass of an

discuss the orgin of energy band in solids

What is Gravity Force (Fgrav): Force with which the earth, moon, or massively large object attracts another object towards itself. By meaning, this is the weight of the object.

State Triangle Law & Derive

The intermolecular forces (F) of attraction can be described as given: 1)   Cohesion. The force of attraction among molecules of the same substance is known as the force of cohe

How can we use the ocean current data? I am having some nearshore current data, what things can be derived from this data?

give the theory of concave grating and Rowland mounting